Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що його країна може стати новим постачальником природного газу для України та Європейського Союзу після завершення транзитного контракту з Росією, – повідомляє Вloomberg

За його словами, Україна та ЄС звернулися до Азербайджану з проханням сприяти укладанню нової угоди щодо постачання газу після 2024 року.

Переговори з владою України та ЄС щодо майбутніх поставок тривають, і всі сторони виявили зацікавленість у продовженні співпраці. Алієв підкреслив готовність своєї країни допомогти у цьому процесі, якщо це буде можливо.

Президент зазначив, що зупинка транзиту російського газу через Україну може призвести до серйозних проблем для країн Європи, таких як Австрія та Словаччина, які мусіли б здійснювати закупівлі газу за високими цінами на альтернативних ринках.

Алієв також зазначив, що Азербайджан ставиться до цієї ініціативи обережно, ураховуючи минулі обвинувачення у реекспорті російського газу. Він підкреслив, що розвиток нових та існуючих проектів на Каспійському морі дозволить йому збільшити видобуток газу, що стане основою для поставок до Європи через Південний газовий коридор через Грузію та Туреччину.

Згідно з попередніми угодами, Азербайджан планує подвоїти обсяги експорту газу до Європи до 20 мільярдів кубометрів до 2027 року.

 

Завантажити ще...