Аграрний експорт став основним джерелом валютної виручки для України, складаючи дві третини загального обсягу експорту за січень-червень 2024 року. Згідно з даними Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, обсяг експорту агропродовольчої продукції зрос на 5% порівняно з минулим роком і склав 12,451 мільярда доларів.

Основними ринками збуту залишаються країни Європейського Союзу, Азії та Африки. Євросоюз третій рік поспіль залишається головним партнером, придбавши понад 50% української аграрної продукції на суму 6,285 мільярда доларів, що на 4% перевищує показник минулого року.

Зокрема, Азія спостерігає зниження покупок, тоді як Африка значно збільшила свої закупівлі, перевищивши торішній рівень майже вдвічі. На першій позиції за обсягами закупівель української агропродукції виступає Іспанія, а на другій – Китай, забезпечивши відповідно 12% і 8% від загального експорту.

Зернові культури, олії та жири, олійні культури, залишки харчової промисловості та м’ясні продукти є основними позиціями в товарній структурі українського аграрного експорту, що разом становлять 86% від усієї виручки.

З метою розширення ринків збуту, зокрема в Азії та Африці, Національний банк України збільшив граничні строки розрахунків за операціями з експорту зерна з 90 до 120 днів з 12 липня 2024 року.

 

Завантажити ще...