«Відкупитись від мобілізації». Верховна Рада розглядає економічне бронювання: хто підпадає під нього, скільки буде коштувати

Можливість легально уникнути мобілізації збирається запропонувати українцям Верховна Рада. Законопроєкт, що обговорюється у Раді, – про бронювання за гроші. Прихильники вважають, що додаткові гроші до бюджету підтримають економіку та забезпечити фінансування фронту. Критики кажуть, що це може мати катастрофічні наслідки для єдності країни.

Антон Піщимуха, «ФС»

Україна мусить боронитися від російської навали, водночас підтримуючи стабільність економіки. Ключові галузі мусять працювати. Саме цим у Верховній Раді пояснюють створення цього законопроєкту. Ідея в тому, щоб дозволити підприємствам, які сплачують податки і забезпечують офіційні «білі» зарплати, бронювати частину своїх працівників.

Що пропонує законопроєкт?

Законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки» зареєстрований у Верховній Раді України 11 червня. Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою до нього, є створення умов для розвитку вітчизняного промислового комплексу в умовах війни.

Концепція «економічного бронювання» наступна.

Кожен суб’єкт господарювання зможе забронювати працівника, сплачуючи за нього підвищений військовий збір щомісяця.

Підвищений збір сплачує не сам працівник, а підприємство. Керівництво визначає, хто для нього є найціннішими кадрами, і підтверджує це відповідними податками.

Такий механізм бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання. Це вирішує, наприклад, проблему неможливості броні для представництв міжнародних компаній чи фізичних осіб-підприємців. ФОП можуть забронювати себе, якщо підтвердять ведення діяльності протягом останнього року та їхній дохід у понад три рази перевищуватиме розмір підвищеного військового збору.

Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механізм сплати підвищеного військового збору окреслений у пов’язаному законопроєкті № 11332 «Щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних». Саме там і вказаний передбачений розмір податку – 1200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що зараз становить ₴20,4 тисячі. Відповідно, дохід ФОП, який бажає зробити бронювання для себе, мусить перевищувати ₴61,2 тисячі.

Автор законопроєкту Дмитро Наталуха («Слуга народу») на своїй сторінці у Facebook також повідомив, що незабаром буде подано два альтернативних законопроекти. Вони включатимуть модель із бронюванням за рівнем зарплати у понад ₴35 тис та змішану модель – ₴35 тис зарплати для найманого працівника, 20 тис грн військового збору для ФОП.

Війна лише для бідних?

Проти цієї ініціативи різко виступила народна депутатка України Ірина Фріз («Європейська солідарність»), назвавши її аморальною та несправедливою. В ефірі національного телемарафону вона підкреслила, що цей законопроєкт створює лінію розколу між багатими і бідними, оскільки дозволяє уникати мобілізації тільки тим, хто може собі це дозволити фінансово. За її словами, такі заходи загрожують єдності суспільства під час війни.

Народний депутат України Дмитро Разумков («Розумна політика»», екс-«Слуга народу») також критикує економічне бронювання. Він каже, що така система призведе до нерівності, де багаті отримують привілеї, а бідні – несуть основний тягар мобілізації. Разумков вважає, що такий підхід може викликати соціальну напругу та посилити розкол у суспільстві.

«По факту ми з вами отримаємо війну бідних і нормальне життя для багатих українців. Так не має працювати справедливість».

Дмитро Разумков, народний депутат

Багато військових та волонтерів також розкритикували ідею «економічного бронювання». Ключовим для продовження війни і перемоги є питання справедливості та рівні умови, а війна має бути для всіх. Про це заявив ветеран та волонтер Юрій Гудименко. За його словами, бронювання має існувати тільки і виключно для підприємств, які працюють на обороноздатність або є незамінними для функціонування держави. «Економічні реформи – потрібні. «Економічне бронювання» – ні», – пише ветеран.

Волонтер, активіст Сергій Стерненко ідеї про таке бронювання називає просто «дичиною» і закликає депутатів не ганьбитися.

«Те, що нині пропонують нардепи з бронюванням для ФОПів, якщо ти заробляєш від певної суми і платиш збір тощо – великий жест зневаги до військових і провокація конфлікту всередині країни. Не ганьбіться, депутати. Не голосуйте за це. Наслідки вам дуже не сподобаються».

Сергій Стерненко, волонтер

А Віктор Трегубов, співзасновник ГО «Демократична Сокира» та діючий офіцер ЗСУ, радить припинити «прикривати сраки смертельно небезпечними ініціативами». Ідею економічного бронювання він розглядає як відкуп від обов’язку захищати країну та характеризує її як «і вівці цілі, і вовки ситі, і пастуху вічна пам’ять». Щоправда, наслідками такої ідеї військовий бачить «капець українському війську та істерію в соціумі»:

«“Економічне бронювання” – це відкуп від обов’язку захищати країну. Що з цього буває, нам розкаже світова історія. Бувають з цього бунти водночас в війську та в тилу, бо фраза “воюють тільки бідні” стає вже не просто балачками для вбогих, а реальністю».

Віктор Трегубов, співзасновник «Демсокири»

Необхідність балансу

Натомість у парламентському комітеті з питань нацбезпеки, оборони і розвідки вважають, що економічне бронювання, попри неоднозначне ставлення у суспільстві та владі, все ж буде працювати. Таку думку висловив голова комітету Олександр Завітневич («Слуга народу»):

«Тут суспільство розкололося. Щоб ми не ділили на бідних і багатих, вибачте. Але все одно якийсь баланс ми будемо шукати, тому що, ще раз повторюсь, фронту без тилу не буває, і тилу без фронту не буде. Без нашої економіки, без податків не буде, за що фінансувати фронт».

Раніше, на ще етапі обговорення Давид Арахамія («Слуга народу», голова фракції у ВР) казав, що потрібно знайти компроміс, який викличе найменше обурення. «З одного боку, ми з вами розуміємо, що не можемо жодного долара витратити з величезної допомоги на зарплати військових… З іншого – хочемо більше військових та більші зарплати для них… З іншого боку, щоб ці гроші з’являлися, економіка має працювати», – заявив голова фракції партії «Слуга народу».

А народний депутат України Ярослав Железняк («Голос») опублікував в своєму Telegram-каналі результати опитування серед своїх підписників щодо ставлення в цілому до ідеї «економічного бронювання».

«Відкупитись від мобілізації». Верховна Рада розглядає економічне бронювання: хто підпадає під нього, скільки буде коштувати
Більшість читачів каналу нардепа Железняка підтримують ідею «економічного бронювання». Скриншот

Серед читачів Железняка підтримують таку ідею 65%. А від цієї кількості, в свою чергу, майже половина проголосувала за «змішану модель», ще десь третина за модель, де людина сама за себе платить збір, а менш за все прихильників ідеї з податковим навантаженням: як з рівнем зарплати, так і клубом білого бізнесу.

Для стримування агресора необхідно залучити більше людей, але це вимагатиме додаткових фінансових зусиль. Пошук балансу між потребами у фінансах і бійцях для держави буде важкою задачею. А помилка може вартувати надто дорого.

Завантажити ще...