Мобілізаційний Рубікон: що зміниться після 18 травня

Вже 18 травня в Україні набуває чинності Закон про мобілізацію, а отже життя для багатьох українських чоловіків розділиться на «до» та «після». Правила гри змінюються суттєво, як і покарання за їх порушення. Що потрібно знати, а також що буде, якщо проігнорувати законодавчі норми, розбирався «Фарватер.Схід».

Антон Піщимуха, «ФС»

Зменшення призовного віку

Одна зі змін у мобілізаційному законодавстві у 2024 році передбачає зниження призовного віку з 27 до 25 років. Та ця норма працює ще з квітня, коли президент України підписав закон, що був ухвалений Верховною Радою в червні 2022 року. Про це ми писали в одному з наших попередніх матеріалів.

До того, як цей документ набув чинності, українці віком від 18 до 27 років вважалися призовниками і могли піти служити виключно добровільно, а от мобілізувати їх могли лише з 27 років. Тепер же мобілізовувати можуть і тих, кому виповнилося 25. Їх переводять з категорії призовників на облік військовозобов’язаних. За інформацією з Генерального Штабу, це допоможе долучити до ЗСУ приблизно 100 тисяч молодих бійців.

Оновлення даних

Після 18 травня вступить в дію законодавча норма про необхідність усім військовозобов’язаним у двомісячний строк оновити свої дані. Проте перед ТЦК вже зараз почали шикуватися черги з охочих це зробити чоловіків. ТЦК не можуть впоратись із напливом бажаючих, а відлік двох місяців ще навіть не розпочинався.

Мають йти до ТЦК та оновлювати свої дані відповідно до нових змін протягом 60 днів геть усі військовозобов’язані, зокрема, і жінки-медики та фармацевти, які перебувають на військовому обліку. Вони мусять актуалізувати свої облікові дані: номери телефонів, електронну адресу, місце проживання, стан здоров’я, сімейний стан тощо.

Електронний кабінет

Оновити свої дані можна ще двома способами навіть без візиту до ТЦК. Наприклад, у центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) або ж взагалі нікуди не йти, а дистанційно внести всю необхідну інформацію через електронний кабінет призовника. Заводити електронний кабінет – це не обов’язок, а право військовозобов’язаного. Зараз він ще не працює, його запустять у тестовому режимі саме 18 травня.

Негативних наслідків, якщо повістка кинута в поштову скриньку, не буде, бо це не вважається належним отриманням повістки

У питанні вручення повістки принципових змін поки що немає. Вона вручається, як і раніше, під розпис, тому ніяких негативних наслідків, якщо повістка кинута в поштову скриньку, не буде, бо це не вважається належним отриманням повістки. А от чи будуть в електронному кабінеті повістки – поки що питання відкрите. Норма про електронну повістку була в законопроєкті, але з остаточної редакції її прибрали. Водночас до електронного кабінету зможуть приходити певні повідомлення від ТЦК.

«Якщо громадянин оновить свої дані в електронному кабінеті — верифікує телефон, адресу проживання — він все одно отримає туди повістку на проходження ВЛК», – зауважив член Комітету з нацбезпеки Олександр Федієнко.

Рекрутингові центри як альтернатива ТЦК

Далеко не всі з тих, хто стоїть в довгих чергах до ТЦК, планують відправлятись на фронт.  «Зараз прийшли в ТЦК в основному оновлювати дані ті, хто має бронь або якісь питання щодо здоров’я, які впевнені, що вони практично не будуть призвані», — заявив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко під час брифінгу в четвер, 8 травня.

Охочих відправитись на «нуль» зараз не так багато. Саме тому ми іноді і стикаємось із випадками, коли співробітники ТЦК перевищують свої повноваження. Проте законодавство передбачає варіант, коли добровольці самі обирають собі місце служби, і  ця служба може і не бути напряму пов’язана із бойовими діями. Можна, наприклад, обрати професію військового ІТ-шника, оператора БПЛА, зв’язківця, водія чи механіка.

Охочі потрапити до обраної військової частини чи бригади вже мають таку можливість, звернувшись до рекрутерів у центрах рекрутингу:

  • на базі ЦНАПів;
  • на онлайн-платформах;
  • на сайтах військових частин;
  • у рекрутингових центрах окремих військових частин.

Після цього відбувається співбесіда для перевірки фізичної підготовки та проходження психолого-діагностичного тестування. За підсумками кандидатові надають рекомендаційний лист від військової частини, з яким необхідно звернутися до ТЦК для проходження військово-лікарської комісії аби визначити рівень придатності до військової служби і проходження професійного відбору.

Якщо новобранець не має досвіду військової служби протягом останніх 10 років, його спрямовують до навчального центру. В іншому разі він їде до відповідного підрозділу.

Покарання за недотримання мобілізаційного законодавства

Якщо повістка вручена за всіма правилами, але військовозобов’язаний проігнорував її та не повідомив ТЦК про причини неприбуття, або так і не оновив свої дані, то він порушив закон про мобілізацію, і за це доведеться відповідати. Ми докладно розбирали покарання за недотримання мобілізаційного законодавства в одному з попередніх матеріалів.

У випадку ігнорування повістки ТЦК може звернутися до поліції для адміністративного затримання та доправлення такої особи територіального центру комплектування. Якщо протягом п’яти днів поліції не вдалося розшукати та доправити військовозобов’язаного, ТЦК надсилає рекомендованим листом такій особі вимогу з’явитися. Якщо і це не допомогло, порушника позбавляють права керування автомобілем до виконання вимоги ТЦК.

Передбачене також суттєве підвищення штрафів за порушення мобілізаційного законодавства. Фізична особа буде платити до 25 тисяч гривень, а юридична – майже 60 тисяч. Якщо працевлаштований військовозобов’язаний не прийшов до ТЦК, то, за словами члена Комітету ВР з питань нацбезпеки Олександра Федієнка, штрафуватимуть керівників підприємств, бо після 18 травня саме вони будуть відповідати за неявку своїх військовозобов’язаних працівників до ТЦК.

Військовозобов’язані, які отримали по декілька штрафів та не з’явились до ТЦК, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності

Такі штрафи можуть накладатись за кожне порушення, тобто за не оновлення даних про місце проживання – один штраф, про сімейний стан – другий, про отримання освіти – третій, і так далі. Суми можуть бути просто астрономічними. При несплаті штрафів на боржників чекатиме виконавче провадження, блокування рахунків та обмеження на операції з майном.  А якщо сума заборгованих штрафів перевищить 20 мінімальних зарплат – то можуть відібрати житло або земельну ділянку.

Але і це ще не все. Народна депутатка, членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз розповіла, що військовозобов’язані, які отримали по декілька штрафів та не з’явились до ТЦК, можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності.

«Якщо порушник не сплачує ані перший штраф, ані другий, не з’являється для оновлення своїх облікових даних після сплати штрафу, то підпадає під кримінальну відповідальність за порушення закону про мобілізацію», – повідомила народна депутатка України. В такому разі буде застосована стаття Кримінального кодексу України про ухилянство, що передбачає від 3 до 5 років ув’язнення за ухилення від мобілізації під час дії воєнного стану.

Обмежено придатних більше не буде

Оновити свої дані і пройти ВЛК потрібно буде усім, хто мав статус обмежено придатного, адже тепер є лише або придатні, або непридатні. Корупційних ризиків, пов’язаних із ВЛК, тепер також повинно бути менше. Якщо людину визнають непридатною з виключенням з військового обліку, це рішення повинна затвердити ще одна ВЛК, яка є вищою за статусом. Раніше для визнання непридатності було достатньо висновку з однієї ВЛК.

Також спростити роботу комісій повинні нові критерії, за якими потрібно зараховувати військовозобов’язаних до придатних чи непридатних. Тепер ці критерії чітко прописані, так само як і оновлений список хвороб, з якими беруть чи не беруть до війська. Тепер при проходженні ВЛК вимоги до стану здоров’я будуть значно спрощеними, і зарахувати до придатних можуть навіть із серйозними хворобами.

Які ще зміни можуть чекати мобілізаційне законодавство

На підході також вже й інші законопроєкти, що містять потенційні нововведення у сфері мобілізації. Так, 17 травня Володимир Зеленський підписав прийнятий законопроєкт про мобілізацію засуджених. До участі у військових діях зможуть бути залучені засуджені за нетяжкі злочини, а ті, хто скоїв умисне вбивство, згвалтування, злочини проти основ національної безпеки – мобілізовані не будуть. За словами депутата Верховної Ради Олексія Гончаренка, по деяким даним вже зараз 5 тисяч ув’язнених хочуть проходити службу в ЗСУ.

Також дискусія точиться навколо економічного бронювання військовозобов’язаних. Як повідомив очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія під час розмови з журналістами, Верховна Рада наразі розглядає два варіанти подібного бронювання. Він пояснив, що перша модель передбачає виплату податку у розмірі 35 000 грн із зарплати військовозобов’язаного, чого, за його словами, вистачатиме для утримання одного бійця. Друга модель передбачає квоту на підприємство для військовозобов’язаних, і за таких заброньованих підприємство окремо від податків сплачує мінімальну зарплату бійця щомісяця.

Завантажити ще...