Без економіки війну не виграти. Як уряд збирається утримати ситуацію та скільки це буде коштувати звичайному ФОПу

Скрутна ситуація на ринку праці, демографічна катастрофа, яка веде до нестачі коштів для пенсійних виплат, близьке підвищення податків (яке поки що офіційно не підтверджене). Що відбувається з економікою України під час війни? «Фарватер.Схід» зібрав найгучніші заяви посадовців останнього часу, аби зрозуміти загальну картину.

Антон Піщимуха, «ФС»

Радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван під час форуму посадовців та експертів Global Impact 3 червня у Вашингтоні заявив, що Україна не може чекати на завершення війни, щоб розбудовувати свою економіку. Він наголосив, що США активно працюють над тим, щоб знайти і придбати додаткові системи протиповітряної оборони.

«Але з іншого боку, ви не можете воювати у війні, загарбницькій війні, яку почав і веде ваш сусід на вашій території, якщо ви не маєте економіку, щоб створювати ресурси, аби утримувати ваших солдатів на лінії фронту», – додав Салліван. Що ж насправді коїться з українською економікою? Які перспективи вона має та чи зможе витримати тиск воєнного часу? Розбираємось в нашому матеріалі.

Пацієнт скоріше мертвий, аніж живий

Травень приніс нам блекаути не лише у власних домівках. За інформацією НБУ, після двох місяців позитивних настроїв поспіль у травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА). У травні 2024 року ІОДА знизився до 48.0 з 52.3 у квітні.

Без економіки війну не виграти. Як уряд збирається утримати ситуацію та скільки це буде коштувати звичайному ФОПу
У травні бізнес погіршив оцінки результатів своєї діяльності. Інфографіка: Telegram-канал НБУ

На настрої підприємств усіх секторів вплинули:

  • посилення інтенсивності бойових дій та обстрілів інфраструктурних об’єктів;
  • дефіцит електроенергії;
  • зростання виробничих витрат через високі ціни на пальне та здорожчання логістики;
  • слабкий інвестиційний попит;
  • погіршення курсових очікувань;
  • значний дефіцит кваліфікованих кадрів;
  • невизначеність щодо подальшого перебігу бойових дій та умов мобілізації співробітників.

Ситуація на ринку праці залишається непростою. Лише респонденти будівництва очікували на незначне збільшення загальної чисельності працівників. Керівники інших секторів погіршили свої оцінки й очікували на подальше скорочення персоналу, найбільше – у сфері послуг. Це збігається зі спостереженнями інформаційного агентства Bloomberg.

«Дефіцит кадрів став однією з головних проблем бізнесу, адже пошук роботи забирає дедалі більше енергії в менеджерів. Під час війни заробітна плата перевищила рівень до російського вторгнення у лютому 2022 року. Закон про мобілізацію, який набув чинності минулого місяця, має на меті поповнити лави української армії сотнями тисяч військовослужбовців. Проте брак працездатних чоловіків і жінок стає ударом для великого й малого бізнесу, що є основою економіки воєнного часу», – пише видання.

Дефіцит кадрів в Україні може мати ефект доміно – спочатку підприємства скоротять виробництво, а далі втрати відчує вся економіка, що призведе до чергового зниження рівня життя в Україні. А навіть зараз, як повідомляє Reuters, за інформацією Світового банку, у порівнянні із 2020 роком кількість українців, які живуть у бідності, зросла на 1,8 мільйона, внаслідок чого їхнє загальне число становить майже 29% населення, оскільки російське вторгнення у 2022 році продовжує руйнувати економіку країни.

Фінансування України з боку іноземних партнерів допомагає гарантувати подальшу спроможність України продовжувати виплачувати зарплати, пенсії та соціальну допомогу. Дослідження також показало, що 97% пенсій за віком та 85% соціальних допомог були виплачені вчасно, що є ключовим фактором у запобіганні потрапляння в бідність ще більшої кількості людей. З’ясувалося, що пенсії та інша соціальна допомога допомогли компенсувати втрату робочих місць вразливим домогосподарствам.

Проте навіть із допомогою союзників Україна не може платити своїм громадянам високі пенсії, тому українцям радять самостійно відкладати собі на старість. Причина криється в затяжній демографічній кризі.

Заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак розповіла, що українці отримуватимуть пенсії за солідарною системою, але суми виплат будуть невеликими. «Солідарні пенсії будуть, це гарантія від держави. Але солідарні пенсії зазвичай у європейських країнах – це мінімальна гарантія, а якщо людина хоче собі високу пенсію, то вона збирає все життя», – заявила чиновниця в ефірі «Еспресо».

Засоби економічної реанімації

Які ж варіанти виходу з цієї ситуації розглядає українська влада? Перша віце-прем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко пропонує перенавчати жінок на «чоловічі» професії.

«Нам зараз потрібно приділити більше уваги програмам перекваліфікації українців, які залишаються в тилу, на професії, які мають максимальний попит. В першу чергу мова йде про жінок, які вже сьогодні опановують колись суто «чоловічі» професії. Наприклад, тілоохоронців, водіїв вантажівок, автобусів або навіть тракторів – такі зараз реалії ринку праці», – сказала вона під час зустрічі з президентом ЄБРР.

Юлія Свириденко також висловила сподівання, що фінансово підтримають таке навчання для жінок і держава, і український бізнес. Деякі компанії дійсно це вже роблять. Згадаймо, наприклад, мережу супермаркетів «Сільпо», яка цього літа запускає новий сезон безкоштовного навчання водійок вантажівок.

У п’ятницю 7 червня у Верховній Раді України пройшла «Година запитань до уряду». Під час неї міністр фінансів Сергій Марченко підкреслив, що у нас в країні макроекономічна стабільність, а наші партнери вважають це безпрецедентним. Також він зауважив, що проблем із виплатами немає, а заходи із збільшення доходів готуються, проте не повідомив, які саме.

Два тижні тому міністр фінансів в інтерв’ю «Громадському радіо» казав, що питання підвищення податків в Україні поки що є дискусійним. Та враховуючи «шалений» тиск на бюджет для забезпечення військових потреб в умовах війни, уряду доведеться шукати рішення.

Які рішення знайшов уряд, поки що достеменно невідомо. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час тієї самої «Години запитань до уряду» заявив, що в уряді не починали обговорювати підвищення податків. Водночас видання OBOZ.UA, посилаючись на свої джерела в уряді, пише, що вже визначений і розмір підвищення, і прорахований ефект, і навіть йдуть активні консультації з парламентарями.Та законопроєкт досі офіційно не проголосували в уряді для того, щоби направити на розгляд у парламент.

Без економіки війну не виграти. Як уряд збирається утримати ситуацію та скільки це буде коштувати звичайному ФОПу
Військовий податок в Україні може бути найвищим серед усіх країн, в яких протікали збройні конфлікти. Інфографіка: «Слово і Діло»

Передбачається, за відомостями джерел «Обозу», що будуть змінені такі податкові правила:

  1. Військовий збір підвищать з 1,5% до 5%. Військовий збір фактично є частиною податку на доходи фізосіб (ПДФО). Крім того, його треба платити під час продажу нерухомості та купівлі предметів розкоші.
  2. Планують підвищити податок на додану вартість (ПДВ). Зараз ставка знаходиться на рівні 20%. Точаться дискусії між її підняттям на 2% або 3%.
  3. Новий етап податкових змін для ФОП. Уряд вже описав у Національній стратегії нові правила, однак впроваджуватимуть їх поступово.

Для фізичних осіб-підприємців підготували такі зміни:

  • Реєструвати ФОП буде не потрібно: цей статус надаватимуть автоматично після відкриття в банку рахунку із статусом «для ведення підприємницької діяльності». Після закриття рахунку буде припинено і статус ФОП.
  • Ставки єдиного податку для юридичних осіб третьої групи (зараз 5%) будуть поступово збільшувати до 18%. Процес збільшення триватиме три роки, а після трьох років юридичним особам взагалі заборонять користуватись єдиним податком.
  • Другу та третю групу ФОП об’єднають в одну: вони будуть платити податки в розмірі від 3% до 17%. Ставка залежатиме від сфери діяльності (менше будуть платити торговці, більше – ті, що надають послуги). Підняття ставок також буде відбуватися поступово: впродовж трьох років.
  • Зменшать кількість сфер діяльності, які можуть перебувати на першій групі. Для об’єднаної другої групи буде обов’язковим використання РРО.
  • Для виробників сільськогосподарської продукції (юридичних осіб) ставки єдиного податку протягом трьох років будуть переглянуті в бік збільшення до 18%.

Зміни в єдиному податку та правилах для ФОП планують запровадити тільки з наступного року. Зміни необхідно буде ухвалювати незважаючи на те, що вони не будуть популярними. Без підвищення податків забезпечувати оборону країни буде вкрай складно.

Завантажити ще...